U verlangt misschien nog wel naar uw onbezorgde studententijd waarbij u weinig geld uitgaf aan wonen. U gaf niet zoveel om luxe en een rommelige eenvoudige studentenkamer vond u toen niet erg. Nu u wat ouder bent woont u misschien wel in een redelijke grote woning en ergert u zich aan de hoge woonlasten. Maar dat hoeft niet meer met deze besparende tips zodat u nu ook voordeliger kunt gaan wonen net als u in uw studententijd deed. Er zijn kortom genoeg redenen om te besparen op uw woonlasten en hieronder ziet u waarom en hoe u dat doet…
Tip 1: Bespaar op internet en telecom
Internet is tegenwoordig onmisbaar en iedereen wil graag een snelle goed werkende internet aansluiting en natuurlijk hebben de meesten daarbij een mobiele of vaste telefoon aansluiting in combinatie met kabel of satelliet TV. Veel aanbieders geven aan nieuwe klanten scherpe tarieven en hoge welkomskortingen. Er zijn verschillende verglijkingssites waarop u in een oogopslag kunt zien hoeveel u kunt besparen. Ook is het mogelijk om te onderhandelen met providers en daar kunt u ook veel op besparen. Vaak krijgt u korting als u meerdere abonnementen bij een provider afsluit en bent u voordeliger uit.
Tip 2: Woonverzekeringen vergelijken
Het is mogelijk om u woonverzekering op overstappen.nl te vergelijken. Daarnaast is het zeker bij een koopwoning slim een opstal verzekering af te sluiten. Bij opstal zijn in tegenstelling tot de inboedel alle vaste onderdelen van de woning verzekerd zoals een vaste vloer, open haard en antenne. Opstal verzekeringen hoeven overigens niet duur te zijn. Ook is het mogelijk om uw opstalverzekering via overstappen.nl te vergelijken.
Tip 3: Vraag eventueel huurtoeslag aan
Indien u een sociale huurwoning huurt komt u tevens in aanmerking voor huurtoeslag. Dit is in 2020 het geval als een woning minder dan 734 euro per maand aan huur kost. Hierbij wordt wel gekeken naar het inkomen, hoe lager deze is hoe meer huurtoeslag u krijgt per maand. Sociale huurwoningen vereisen vaak een lager inkomen om de woning toe te wijzen. Voor midden tot hogere inkomens worden in de vrije sector vaker huurwoningen aangeboden. Soms kunt u daar met een woning van 650 à 700 euro per maand ook in aanmerking komen voor huurtoeslag.
Tip 4: Is de huur het wel waard?
Sommige mensen betalen veel huur. Ze denken dat het nou eenmaal moet. Maar door is kritisch te gaan kijken en stil te gaan staan bij uw huur kunt u zich gaan afvragen of het wel terecht is dat u zoveel huur betaald. Is uw woning de huur wel waard of kan de prijs eigenlijk lager? Onderhandel is met uw huisbaas of laat uw woning beoordelen aan de hand van het speciaal daarvoor ontworpen puntensysteem. Indien de woning mankementen vertoont op bepaalde punten heeft u recht op een lagere maandhuur.
Tip 5: Plan periodiek onderhoud
Bij sociale huurwoningen zijn de kosten meestal voor de verhuurder wat betreft onderhoud en reparaties. Maar bij koopwoningen kan grote schade zuur op het dak vallen vanwege de hoge kosten voor de eigenaar. Door regelmatig de CV ketel, gas, overige aansluitingen, lekkages, oppervlakten en onderdelen in de woning te controleren kan schade vroegtijdig worden opgemerkt en gerepareerd. De kosten zullen in dat geval altijd een stuk lager zijn dan een enorme schade als gevolg van achterstallig onderhoud. Dus periodiek onderhoud door middel van een opgesteld onderhoudsplan wordt zeker aangeraden!