Als je last hebt van wanbetalers, dan is het verstandig om een incassobureau in te schakelen. Dit scheelt je veel tijd en energie en vaak wordt er een goed resultaat behaald. Toch is niet ieder incassobureau even betrouwbaar. Omdat iedereen een eigen incassobureau kan starten, zijn er ook veel malafide incassobureaus actief. Deze innen niet-bestaande facturen in naam van onwetende ondernemers. Zo wordt er, over de rug van anderen, op illegale manier veel geld buitgemaakt. Neem daarom altijd een incassobureau in de arm die betrouwbaar is. Hoe je dit checkt, lees je in dit artikel.
Check de voorwaarden
Het klinkt zo vanzelfsprekend, de voorwaarden lezen. Toch doet het gros van de Nederlanders dit niet. Daarom stippen we het graag nog even aan: lees altijd de héle voorwaarden voordat je met een bureau in zee gaat. Let hierbij ook goed op de kleine lettertjes! De betreffende partij moet volledig transparant zijn over de werkwijze en de daaraan verbonden kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Check wat anderen zeggen
Ben je op zoek naar een betrouwbaar incassobureau? Loop dan zeker na wat anderen van het incassobureau zeggen. Vraag bijvoorbeeld naar ervaringen van andere ondernemers in je eigen netwerk. Ook het bekijken van de onafhankelijke referenties op Google kan je een beter beeld geven van de betrouwbaarheid. Een tiental reviews is hierbij niet voldoende. Kijk altijd bij een extern medium voor referenties, de reviews op de website zijn niet altijd even betrouwbaar.
Check waarvoor je betaalt
Tegenwoordig hoef je niet altijd te betalen als het incassobureau niet succesvol is in het innen van de openstaande factuur. Veel incassobureaus werken namelijk via No Cure No Pay incasso. Dit houdt in dat je niet voor de dienst hoeft te betalen als het incassobureau niet in staat is gebleken de betaling succesvol te innen. Dit is uiteraard wel zo eerlijk. Is het incassobureau wel in staat gebleken de betaling in zijn geheel te innen, ook dan hoef je vaak geen kosten af te dragen. Deze zijn namelijk meestal voor de schuldenaar. Check daarom altijd waar je precies voor betaalt.
Check de opstarttermijn
De opstarttermijn houdt in wanneer het incassobureau aan de slag gaat met jouw case. Normaliter wordt het najagen van de factuur vaak snel in gang gezet. Dit hoort in ieder geval geen weken of maanden te duren. Check daarom altijd wanneer het incassobureau aan de slag gaat met jouw zaak. Is dit niet in het contract vastgelegd? Vergeet dit dan niet te vragen.
Check de betalingstermijn
Is het incassobureau succesvol gebleken in het innen van de openstaande betaling(en)? Dan wil je uiteraard niet lang hoeven wachten op het geïnde geld. Dit doe je immers al een tijdje. Ga daarom altijd na hoe lang het duurt voordat het incassobureau na een behaald succes de betaling kan terugstorten. Idealiter is dit binnen één maand.
Kijk uit voor malafide incassobureaus en check altijd zorgvuldig bovenstaande punten. Zo weet je of een incassobureau betrouwbaar is.