Website inrichten
TipsTrends

Website inrichten: waar moet je allemaal rekening mee houden?

540views

Het is tegenwoordig behoorlijk eenvoudig om zelf een website te maken. Ideaal, als je een bedrijf hebt of een webshop wilt starten! Uiteraard komt er wel wat tijd bij kijken om de website naar wens in te richten. Daarnaast zijn er meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden: we zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje!

Domeinnaam kopen

Je website is jouw eigen plekje op het web. Om dit in te kunnen richten, heb je een domeinnaam nodig. Denk vooraf na over de juiste domeinnaam voor jouw website: houd deze bijvoorbeeld gelijk aan je naam of je bedrijfsnaam. Heb je je domeinnaam bedacht en heb je gecontroleerd of deze nog beschikbaar is? Dan kun je de domeinnaam kopen. Hierna kun je aan de slag gaan met je website.

Extensie kiezen

Er komt meer kijken bij een domeinregistratie dan alleen de keuze voor een domeinnaam. Je kiest namelijk niet alleen je domeinnaam, maar ook een extensie. Dit is bijvoorbeeld .nl of .com: het gaat om het achtervoegsel achter je domeinnaam. Je kunt de keuze baseren op de toekomstplannen die je hebt met je bedrijf. Wil je bijvoorbeeld internationaal gaan opereren? Dan is een .com-website een passende keuze. Richt je je enkel op de Nederlandse markt? In dat geval is .nl een prima optie. Naast de gebruikelijke extensies die we allemaal wel kennen, heb je ook de mogelijkheid om een onbekendere extensie uit te kiezen. Hiermee kun je soms kosten besparen: dit vormt tevens een motivatie om voor een bepaalde extensie te gaan. Ook is dit een uitkomst als een bepaalde domeinnaam al bezet is met een zekere extensie, maar je deze nog wel met een andere extensie kunt claimen.

Extensie kiezen

E-mail instellen

Wist je dat je met je domein niet alleen een website kunt maken, maar ook een zakelijk e-mailadres in kunt richten? Vergeet niet om hier even de tijd voor te nemen. Na de installatie van je mailadres kun je op professionele wijze mails versturen: het is netjes om je persoonlijke mailadres en je zakelijke mailadres gescheiden te houden. Het lezen en versturen van mails verloopt via het platform van je partij voor webhosting. Vaak kun je je e-mailadres ook koppelen aan een ander mailprogramma, dat je standaard gebruikt. Dit werkt meestal net wat eenvoudiger.

CMS kiezen

Rondom de inrichting van je website ga je waarschijnlijk aan de slag met een contentmanagementsysteem, zoals WordPress of MijnWebsite. Dit zijn systemen die je op weg helpen met het bouwen van je site. Zo kun je thema’s uitkiezen, evenals pagina’s inrichten en beeldmateriaal toevoegen. Het is raadzaam om vooraf wat informatie op te zoeken over verschillende CMS – om hieruit jouw ideale systeem te kiezen. Er is namelijk veel keuze en je hebt wel een goede hosting nodig. WordPress is bijvoorbeeld een populaire keuze, waar veel mensen hun website mee inrichten. Al heb je ook de mogelijkheid om voor een onbekender CMS te kiezen: hier ben je vrij in, mocht dit je voorkeur hebben.

Leave a Response