opstalverzekering huis
BesparenTipsTrends

Wat is een opstalverzekering?

863views

Ga je binnenkort een eigen huis kopen? Dan is een opstalverzekering afsluiten verplicht. Wanneer je een appartement of huis huurt, hoef je in de meeste gevallen niet zelf de opstalverzekering te regelen. Toch zijn er ook uitzonderingen op de regel. Ben jij benieuwd wat de opstalverzekering precies dekt en wanneer je deze moet afsluiten? Lees dan snel verder!

Een opstalverzekering is altijd verplicht wanneer je een huis koopt. Een hypotheekverstrekker zal dit eisen, alvorens deze uitkeert. Dat is ook niet zo vreemd, want een opstalverzekering keert uit wanneer een woning verwoest wordt. Je huis is het onderpand van de hypotheek. Wanneer deze verdwenen is, kan de hypotheekverstrekker ook in de moeilijkheden komen. Een opstalverzekering dekt alles wat vastzit in het huis. Hierbij kun je denken aan de muren en het dak, maar ook aan de leidingen, de centrale verwarming, de badkamer en zelfs het toilet.

Wanneer keert een opstalverzekering uit?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de opstalverzekering moet uitkeren. Vaak zijn dit zaken waar je zelf geen invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Brand- en blusschade
  • Diefstal en inbraakschade
  • Wateroverlast
  • Blikseminslag
  • Stormschade (let op: de verzekering keert enkel uit wanneer windkracht 7 van kracht was)
  • Schade door ontploffing

Wanneer keert een opstalverzekering uit?

Een opstalverzekering wordt enkel gebruikt voor spullen die aan het huis vastzitten. Hierbij kun je zelfs denken aan zonnepanelen en de funderingen van het huis. De verzekeraar keert echter niet uit wanneer de schade door eigen toedoen is ontstaan. Wanneer het dak plotseling instort en na inspectie blijkt dat deze ook jarenlang slecht is onderhouden, kan dit een reden voor de verzekeraar zijn om niet uit te keren. Daarnaast wordt bij brand ook altijd gekeken of deze zelf voorkomen had kunnen worden of dat het inderdaad om een noodlottig ongeval ging. Anders zou het immers kunnen gebeuren dat mensen expres hun huis in de brand steken om verzekeringsgeld te ‘vangen’.

Daarnaast zijn er veel verzekeraars die ook kijken op welke manier het huis is opgebouwd. Van welke dakbedekking wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt? Omdat het algemeen bekend is dat rieten daken brandgevoeliger is, sluiten veel verzekeraars deze bijvoorbeeld uit.

Wanneer is een opstalverzekering niet nodig?

In sommige gevallen is het niet nodig om zelf een opstalverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer je een appartement koopt of een huis huurt. Bij appartementencomplexen zien we vaak dat de Vereniging van Eigenaars dit voor het hele gebouw heeft gedaan. Meestal heb je dan alleen een losse inboedelverzekering nodig.

Controleer natuurlijk wel altijd of de opstalverzekering nog actief is. Wanneer de vereniging ‘slapend’ is, kan het voorkomen dat je zelf een opstalverzekering moet afsluiten. Koop je dus een ouder appartement? Controleer dan eerst hoe het zit met de opstalverzekering, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan zodra het noodlot toeslaat.

Sluit een inboedel- en opstalverzekering samen af

Een inboedel- en opstalverzekering hoeft niet al te veel geld te kosten. Je kunt al heel veel geld besparen om deze bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Als er schade ontstaat, voorkom je zo bovendien ook nog eens discussies over wie wat moet betalen. Daarnaast levert het je vaak ook nog eens een interessante pakket-korting op. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit na te gaan.

Leave a Response