Waarschijnlijk heb je het woord wel eens gehoord, uitzendbeding. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld? In dit artikel proberen wij je zo goed mogelijk uit te leggen wat er wordt bedoeld met uitzendbeding.
Uitzendbeding, wat is dat?
In feite is dit een afspraak die gemaakt en opgenomen is in een uitzendovereenkomst. In deze overeenkomst staat weergegeven dat de arbeidsovereenkomst tussen de uitzendkracht en uitzendbureau zal eindigen als de opdrachtgever de terbeschikkingstelling beëindigt. Dit is een groot voordeel voor de uitzendpartijen. Omdat zij niet de verplichting hebben om de uitzendkracht door te betalen. In gevallen van een arbeidsovereenkomst zonder een uitzendbeding is dit wel het geval en dus minder aantrekkelijk.
Wat betekent een contract met uitzendbeding voor uitzendkrachten?
Als je als uitzendkracht werkzaam bent bij een bedrijf onder een contract met uitzendbeding, wordt de opdracht en dus ook je loon beëindigd wanneer de opdracht ten einde loopt. Ook wanneer je ziek bent krijg je de eerste twee dagen daaropvolgend niet doorbetaald. Na deze twee dagen heb je wel recht op een uitkering bij ziektewet.
Uitleg fasensysteem in combinatie met uitzendbeding
Zoals je misschien wel weet heb je in de uitzendwereld te maken met een fasensysteem. In fase A & fase 1 en 2 geldt het uitzendbeding standaard. Dit zijn standaard afspreken die je kunt terug vinden in de cao. Zodra je als uitzendkracht langer dan 1.5 jaar (met ingang van 2 Januari 2023 is dit 1 jaar) voor een uitzendbureau werkt mag er geen uitzendbeding meer in je contract voorkomen. Dit heeft te maken dat je als uitzendkracht dan in Fase B of fase 3 terecht komt. Je krijgt meer garanties en zekerheden zodra je in deze fases terecht komt.
Het fasensysteem kort uitgelegd
In de uitzendwereld krijgt de uitzendkracht meer rechten en betere ontslag rechten naarmate hij langer in dienst is bij een uitzendonderneming. Het systeem is vastgelegd in de cao voor uitzendkrachten.
Fase A
Fase A loopt voor 78 weken dat een uitzendkracht voor een uitzendbureau werkt. De telling loopt door wanneer de uitzendkracht heeft gewerkt wanneer dit nou 1 uur of 40 uur is. De telling begint opnieuw als de uitzendkracht een onderbreking heeft van 6 maanden.
Fase B
Nadat de uitzendkracht fase A heeft doorlopen komt hij terecht in fase B. Fase B duurt maximaal 4 jaar (vanaf 2 januari 2023 is dit maximaal 3 jaar). In deze 4 jaar mogen er maximaal 6 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worde afgesloten.
Fase C
Als fase B is doorlopen bij hetzelfde uitzendbureau komt de uitzendkracht in fase C. De uitzendkracht heeft nu recht op een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Het grootste verschil met fase B is dat de het contract niet zomaar beëindigd kan worden.
Meer vragen over het verlonen van personeel via een payroll of uitzendconstructie vraag het aan payroll select. Zij zijn al meer dan 20 jaar specialist in de markt.