Tips voor een lagere hypotheeklast
BesparenTips

Tips voor een lagere hypotheeklast

646views

Is het iedere maand weer lastig om alle eindjes aan elkaar te knopen? En is je hypotheeklast momenteel echt te hoog? Bedenk dan goed dat de wijze waarop de hypotheeklast opgebouwd is, ook voor een groot deel verantwoordelijk is voor de hoogte van de vaste lasten. Rente speelt hierbij een belangrijke factor. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger de maandelijkse lasten. In sommige gevallen is het daarom bijvoorbeeld interessanter om de hypotheek over te sluiten. In dat geval kun je soms tegen veel gunstigere voorwaarden de hypotheek afsluiten. Daardoor hou je maandelijks meer geld over, los je sneller af (waardoor ook de hypotheek weer lager wordt) en kun je over de gehele linie besparen op de vaste lasten.

Wanneer een hypotheek oversluiten een goed idee is hangt van heel veel verschillende factoren af. Daarnaast zijn er nog meer dingen die je kunt doen om de hypotheeklast te verlagen. Hier vind je enkele nuttige tips.

1.    Rentemiddeling

De hypotheeklast is hoog, misschien zelfs wel té hoog, maar het einde van je rentevaste periode is nog helemaal niet in zicht. Wat doe je dan? Nog een paar maanden tot jaren héél zuinig leven of kijk je naar mogelijkheden om de hypotheeklast nú al te verlagen? Wanneer je kiest voor dat laatste, dan is rentemiddeling waarschijnlijk de beste keuze. Hierbij komt je nieuwe hypotheekrente tussen de oude en nieuwe in te liggen en kun je relatief veel extra geld besparen. Maar wat is rentemiddeling precies?

Rentemiddeling is een prima manier om te besparen op de vaste lasten als de rentevaste periode nog niet geheel voorbij is. Hierbij bespreek je met je huidige bank of het mogelijk is om de hypotheekrente opnieuw vast te stellen, nog vóórdat de huidige renteperiode verstreken is. De geldverstrekker neemt vervolgens de rente die je nu betaalt en middelt deze tegen de actuele rente. Dit betekent echter niet dat deze beslissing geheel zonder consequenties zal zijn. Zo zal je een boete moeten betalen, omdat er toch sprake is van een vorm van contractbreuk. Van deze boete merk je in de meeste gevallen echter weinig, omdat deze over de nieuwe rentevaste periode wordt uitgesmeerd.

   Rentemiddeling

2.    Extra aflossen

Wie snel van de enorme hypotheeklast verlost wil zijn, doet er goed aan om extra af te lossen. Hoe meer je aflost, hoe lager de hypotheeklast zal worden. Dat klinkt eenvoudig, maar het moet uiteraard wel mogelijk zijn. Want als de maandelijkse lasten iedere keer al extreem hoog zijn, dan is er wellicht ook weinig ruimte om extra af te lossen.

Door extra af te lossen op je woning kan je ook in een lagere risicoschaal terecht komen. In andere woorden: de woningwaarde is hoger dan de hypotheek. Doordat het risico voor de bank lager ligt, betaal je ook minder renteopslag en gaan je maandlasten nog verder omlaag.

Let op: extra aflossen heeft niet alleen maar voordelen. Zo werken veel banken met een boetevrij deel. Hierbij mag je extra aflossen binnen dit percentage, maar als je nog meer wil aflossen, betaal je hier een fikse boete over.

3.    Hypotheek oversluiten

Wist je dat bijna de helft van de mensen met een hypotheek goedkoper uit kunnen zijn als ze er simpelweg voor kiezen om deze te laten oversluiten? Toch zijn veel mensen hier nog wat terughoudend in. Meestal doordat ze weten dat het oversluiten van een hypotheek ook extra kosten met zich mee zal brengen. Wanneer je dit echter op de juiste manier aanpakt, zal het op de lange termijn enkel nog maar een groot financieel voordeel opleveren.

Het grootste voordeel van het oversluiten van een hypotheek is natuurlijk dat je straks over een veel beter hypotheekproduct beschikt en ook maandelijks minder gaat betalen. Als je oversluit voordat de rentevaste periode is bereikt, dan zal je wel te maken krijgen met een oversluitboete. Jij maakt immers contractbreuk met je huidige geldverstrekker. Die kosten zal je zelf moeten vergoeden. De boete die je moet betalen is echter wel fiscaal aftrekbaar. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een jaar later duizenden euro’s terug ontvangt van de Belastingdienst, omdat je na het verrekenen van de boeterente eigenlijk veel minder had moeten betalen.

4.    Verhuizen

Heb je al meerdere berekeningen gemaakt en is het niet voordeliger om extra af te lossen of de hypotheek over te sluiten? Dan kan je er ook nog voor kiezen om je woning te koop te zetten, je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe woning tegen een lagere hypotheek te kopen. Hierdoor ben je straks minder aan je maandelijkse lasten kwijt en wellicht was het zelfs al je wens om binnenkort te verhuizen. Zo sla je dus twee vliegen in één klap!

Leave a Response