Vrijwel alle bedrijven zijn genoodzaakt om zo nu en dan flink te investeren. Als je grote investeringen wilt doen, dan heb je daar natuurlijk flink wat geld voor nodig. Zeker voor bijvoorbeeld de aanschaf van een bedrijfspand, het aankopen van een auto of voor het ergonomisch maken van je gehele kantoor.
Geld lenen kost natuurlijk geld en je wilt niet in de financiële problemen komen. Maar welke opties heb je allemaal als het gaat om het verkrijgen van geld voor je bedrijf? We bespreken de beste opties in dit artikel.
Optie 1: zakelijke lening bij de bank afsluiten
De meest voor de hand liggende manier om geld te lenen, is door een zakelijke lening bij een reguliere bank af te sluiten. Helaas is het afsluiten van een zakelijke lening niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Banken willen immers niet in de problemen raken en daarom eisen ze garantie. Ze controleren dus bijvoorbeeld je BKR-registratie. Daarnaast moet je als ondernemer ook met allerlei bewijzen komen. Denk aan bewijzen van je inkomsten en je plannen.
De financiering moet dus op orde zijn en ook blijven. Dit kun je bewerkstelligen door aan goed debiteurenbeheer te doen. Dit lukt je zeker met goede Credit Management Software.
Optie 2: crowdfunding
Crowdfunding: je hebt vast wel van de term gehoord. Veel start-ups maken gebruik van deze financieringsmogelijkheid. Bij crowdfunding haal je je geld op bij een groot aantal investeerders. De crowd kan je wat dat betreft vergelijken met de massa. Vaak gaat het om kleine bedragen die samen dan een groot bedrag vormen.
Crowdfunding brengt verschillende voordelen met zich mee en dat is ook een van de redenen waarom het tegenwoordig zo populair is. In de eerste plaats kun je op deze manier snel aan geld komen, terwijl je tegelijkertijd ook meer naamsbekendheid krijgt. Daarnaast is crowdfunding ook gemakkelijk te combineren met andere financieringsvormen.
Met crowdfunding weet je ook direct waar je staat op de markt. Je kunt namelijk direct zien of je ondernemersactiviteiten goed vallen bij een groot publiek.
Optie 3: grote investeerders zoeken
Als je een goed idee hebt, en ook redelijk wat connecties, dan kun je ook grote investeerders benaderen. Vaak is dit wel een specifieke en relatief kleine doelgroep. Het gaat dan namelijk om rijke mensen die bijvoorbeeld een deel van hun privévermogen willen investeren in jouw idee. Daarnaast zijn er soms ook grote bedrijven die geloven in jouw bedrijfsdoelen en om die reden willen investeren.
Optie 4: je omgeving benaderen
Natuurlijk kun je ook nog je omgeving benaderen. Als je van vrienden of familie leent, dan zijn de voorwaarden natuurlijk wat flexibeler. Tegelijkertijd kan dit wel gevaarlijk zijn, want ruzies door geld komen vaak voor in familiekringen.