Koopwoningen blijven duur en ook al ‘normaliseert’ de markt enigszins met hogere hypotheekrentes en enigszins lagere verkoopprijzen, het wordt er nog steeds niet makkelijker op om een betaalbaar huis te vinden. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun eigen woning te verbeteren. Bijvoorbeeld met een nieuwe keuken, badkamer, een uitbouw, aanbouw of verduurzaming.
Wat zijn de beste opties om zo’n verbouwing, verbetering of aanpassing te financieren? Hieronder gaan we in op drie opties: via uw hypotheek, via subsidie voor vergroening van de woning of met een persoonlijke lening.
Verbouwing financieren via hypotheek
Wilt u de verbouwing van uw huidige woning financieren via een verhoogde hypotheek? Bij een grote verbouwing van meer dan 50.000 euro kan dit zeker interessant zijn. Of als u een aflossingstermijn van langer dan 10 jaar voor ogen heeft. U profiteert van de lage hypotheekrente en de rente van de verhoogde hypotheek blijft aftrekbaar. Houd er wel rekening mee dat u bij het ophogen van uw hypotheek te maken heeft met extra kosten voor de taxatie, advies-en afsluitkosten van uw bank en de notariskosten. Deze kosten kunnen oplopen tot 2500 euro.
Omdat u het hypotheekbedrag heeft verhoogd komt u soms in een hogere risicoklasse terecht en betaalt u meer rente. Ook blijft u gedurende de gehele looptijd van de hypotheek (doorgaans afgesloten voor 30 jaar) de extra rente betalen (hogere hypotheek én hogere risicoklasse).
Bij kleinere verbouwingen (onder de 50.000 euro) zijn er daarom betere alternatieven dan financieren via de hypotheek.
Overigens gelden er vanaf 2021 bij de aanschaf van nieuwe woningen een aantal gewijzigde regels. Deze kunnen een positieve impact hebben op de financiële situatie van huizenkopers.
’Groene’ verbouwing financieren via subsidie
In sommige vallen is het mogelijk om via de overheid of uw gemeente een zogeheten duurzaamheidslening af te sluiten. Zo’n lening is bedoeld voor huiseigenaren die hun woning energiezuinig willen maken met isolatie, HR++ glas of een zuinige verwarmingsinstallatie. De duurzaamheidslening kan afgesloten worden voor bedragen van 2500 tot 25.000 euro. De rente is vrij laag en u mag boetevrij extra aflossen.
Het nadeel is wel dat de voorwaarden complex kunnen zijn en per gemeente verschillen. U vraagt dus als het ware ‘toestemming’ aan de gemeente en dient veel documentatie aan te leveren. Het kan bovendien lang duren voordat er duidelijkheid is of u in aanmerking komt of niet.
Geld lenen met een Persoonlijke Lening
Is geld lenen binnen uw huidige hypotheek geen mogelijkheid? Of ziet u de rompslomp rondom een duurzaamheidslening niet zitten? Dan is een persoonlijke lening met leendoel verbouwing/ verduurzaming een goede optie. U sluit een dergelijke lening al af vanaf 5000 euro en de looptijd ligt rond de 10 jaar. Dat maakt het per saldo voordeliger dan lenen via een extra hypotheek, doordat u korter leent. Daarnaast is de rente over de lening fiscaal aftrekbaar, als u de lening gebruikt voor het verbouwen van uw woning.