Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor jouw inkomsten. Om jouw brood te verdienen, werk je waarschijnlijk voor meerdere klanten. Slim, want in dat geval blijft er geld binnenkomen als er een klant wegvalt. Nadat je jouw werkzaamheden voltooid hebt, stuur je een factuur. Naast de werkzaamheden die je verricht, ben je als freelancer zelf verantwoordelijk voor jouw administratie. Helaas hecht niet iedere zelfstandig ondernemer hier evenveel waarde aan. Zonde, want het is belangrijk om jouw financiën goed bij te houden.
Je behoudt het overzicht
De meeste freelancers werken op basis van een uurtarief. Grote voordeel hiervan is dat je meer verdient als je langer werkt. Daarom is de administratie iets wat er bij de meeste freelancers bij inschiet. Dit levert je immers geen geld op, waardoor jouw voorkeur uitgaat naar een betaalde klus. Hier valt wat voor te zeggen, maar toch is het ook belangrijk om jouw administratie bij te houden. Het beheren van de financiën is hier een onderdeel van. Als je bijhoudt wat er binnenkomt en uitgaat behoud je het overzicht. Bovendien kun je direct gegevens aanleveren als je controle krijgt van de Belastingdienst. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat jouw administratie op orde is.
Hoe beheer je jouw financiën?
Ondanks dat het beheren van financiën belangrijk is, besteden veel freelancers er niet of nauwelijks aandacht aan. Dit komt vooral doordat zij niet weten hoe zij dit het beste aan kunnen pakken. Worstel je hier ook mee? Dan kun je het beste een zakelijke rekening openen. Deze rekening gebruik je enkel en alleen om zakelijke betalingen op te ontvangen. Op deze manier lopen zakelijk geld en privégeld niet langer door elkaar. Dit is wel het geval als je jouw klanten geld laat overboeken naar jouw persoonlijke rekening. Doordat verschillende geldstromen door elkaar lopen, kun je het overzicht verliezen. Met een zakelijke rekening is dit verleden tijd.
Wat kost een zakelijke rekening?
Een zakelijke rekening helpt freelancers om hun financiën te beheren. Voordat je zo’n rekening opent, wil je ongetwijfeld eerst weten hoeveel dit jou kost. De kosten van een zakelijke rekening zijn afhankelijk van een aantal factoren. Bij de meeste partijen kun je kiezen uit verschillende pakketten. De inhoud van deze pakketten verschilt en dat geldt ook voor de prijs. Wil je een zakelijke rekening met één betaalpas? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan de goedkoopste zakelijke rekening. Als jouw bedrijf een vennootschap onder firma (vof) is, wil je mogelijk dat iedere vennoot een pas krijgt. Je betaalt in dat geval meer voor een zakelijke rekening.
Zo open je een zakelijke rekening
Wie een zakelijke rekening wil openen, hoeft hier de deur niet meer voor uit. Nadat je een geschikte partij gevonden hebt, dien je online een aanvraag in. Meestal duurt het niet lang voordat jouw aanvraag in behandeling wordt genomen. Keurt een geldverstrekker jouw aanvraag goed? Dan krijg je alle benodigde spullen thuisgestuurd. Als je dit eenmaal ontvangen hebt, kun je direct gebruik maken van jouw zakelijke rekening.