Belastingaangifte door een boekhouder: tips
BesparenTips

Belastingaangifte door een boekhouder: tips

558views

Iedereen krijgt er mee te maken: belastingaangifte. Wanneer men spreekt over belastingaangifte, gaat het vaak over aangifte inkomstenbelasting. Maar, dit is natuurlijk niet de enige soort belastingaangifte. Welke aangifte het ook is, het is enorm belangrijk dat deze op tijd en correct is. Daarom kiezen veel mensen voor de hulp van een boekhouder. In dit artikel lees je handige tips omtrent belastingaangifte.

Besteed je financiële administratie uit

De financiële administratie vormt de basis voor de belastingaangifte. Wanneer hier een fout in zit, zal kloppen de gegevens voor het indienen van je belastingaangifte dus ook niet. Zorg er daarom voor dat je financiële administratie klopt: bewaar overzichten van je inkomsten, uitgaven, kosten en facturen netjes op één plek en zorg voor een goede back-up. Je bent namelijk verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren: binnen deze periode kan de Belastingdienst de administratie opvragen om alles nogmaals te controleren.

Je financiële administratie bijhouden is een complexe klus die veel tijd kost. Daarnaast blijkt wel dat het niet de favoriete taak is van iedere ondernemer of particulier. Dit is dan ook de reden dat veel mensen ervoor kiezen om hun financiële administratie uit te besteden aan een boekhouder. Een boekhouder beschikt over de juiste kennis en ervaring en zorgt ervoor dat je boekhouding op orde is.

Win advies in van een boekhouder

Een boekhouder is op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving over de financiële administratie en belastingaangiftes. Een boekhouder geeft niet alleen advies, maar voert de belastingaangifte zelf ook voor je uit.  Boekhouders zijn dankzij hun kennis ook goed op de hoogte van eventuele aftrekposten en kortingen: zo weet je zeker dat je niet teveel betaald. Daarnaast zorgt de boekhouder er ook voor dat de aangifte correct en op tijd wordt ingediend: dit voorkomt een eventuele boete.

Het kan ook geen kwaad om je financiële administratie voorafgaand aan de aangifte te laten controleren door de boekhouder. Je hoeft dan niet de gehele boekhouding uit te besteden, maar je bent wel verzekerd van een jaarlijkse check. Het vinden van een boekhouder is tegenwoordig erg eenvoudig, via deze link vind je bijvoorbeeld een overzicht van boekhouders in Gelderland.

Lees je zelf ook in

De beste tip die we kunnen geven is natuurlijk het uitbesteden van je financiële administratie en het doen van belastingaangifte, maar het is ook handig dat je zelf niet onbekend bent met dit onderwerp. Twee paar ogen zien altijd meer dan één.

Lees je ook goed in over eventuele aftrekposten en kortingen. Als particulier zijn voorbeelden van aftrekposten, zorgkosten, kosten voor een koopwoning, studiekosten en partneralimentatie. Als ondernemer kun je bijvoorbeeld recht hebben op startersaftrek, zelfstandigenaftrek of investeringsaftrek. Het is handig dat je hier zelf ook wat vanaf weet. Deze informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Maak gebruik van een checklist

Voor het doen van belastingaangifte heb je veel gegevens nodig. Op internet zijn talloze checklists te vinden die je hierbij helpen. In de checklists staat vermeld wat je allemaal moet klaarleggen.

Volgens Boekhoudergids.nl is dit de beste checklist:

  • BSN-nummer, rekeningnummer en DigiD inloggegevens. Wanneer je een partner hebt, heb je zijn of haar of die of hen BNS-nummer ook nodig.
  • Jaaropgave en overzicht van salarisstroken.
  • Indien van toepassing een overzicht van ontvangen partneralimentatie.
  • Jaaroverzichten van je betaalrekening, spaarrekening en beleggingen.
  • WOZ-waarde van je woning en een jaaropgave van de hypotheek.
  • Bij het kopen of verkopen van een woning: de notarisafrekening.
  • Overzicht van aftrekposten, denk hierbij aan giften, niet-vergoede zorgkosten, betaalde partneralimentatie en studiekosten.
  • Overzichten van schulden, leningen, lijfrentepremies, dividendgegevens en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

En last but not least: controleer alles! Ook wanneer je de aangifte hebt uitbesteed aan een boekhouder. Klopt alles? Dien de belastingaangifte dan in!

Leave a Response