Besparen

Zakelijk leasen of kopen: wat is voordeliger?

292views

Toe aan uitbreiding van het wagenpark van jouw bedrijf? Maar twijfel je tussen een bedrijfswagen leasen of kopen? Dan ben je zeker niet de enige die worstelt met dit dilemma. Want wat is nu de beste optie? Wat is voordeliger? 

 

Zakelijk vervoer is essentieel voor veel bedrijven. Als uitbreiding noodzakelijk is, beschik je over twee mogelijkheden: zakelijk leasen of kopen. Er is geen goede of foute beslissing. Wat de juiste keuze is, hangt volledig af van waar je naar op zoek bent en wat je precies nodig hebt. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van elke optie en onderzoeken we wat financieel gezien de beste keuze is en waarom. 

Kopen of leasen? Houd rekening met je budget 

 

Of je gaat kopen of leasen is voor een groot deel afhankelijk van je budget. Heb je bijvoorbeeld nu heel wat spaargeld tot je beschikking? Dan is kopen over het algemeen voordeliger. Maar wat nou als je dit niet hebt en je toch over meer mobiliteit binnen het bedrijf wil beschikken? In dat geval is er eigenlijk maar één ander alternatief: leasen. 

 

Een groot voordeel van zakelijk leasen is dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft neer te leggen. Bovendien weet je precies waar je aan toe bent. Je komt nooit voor onverwachte kosten te staan. Alle mogelijke kosten zijn bij het maandtarief inbegrepen. Enkel de brandstofkosten komen hier nog bij. Ook wanneer de auto schade oploopt of plotseling gerepareerd moet worden, zullen deze kosten (grotendeels) voor de leasemaatschappij zelf zijn. Wanneer je zelf schade rijdt, is er vaak wel een deel eigen risico dat betaald moet worden. 

Flexibiliteit 


Houd ook rekening met de benodigde flexibiliteit. Een leasecontract duurt doorgaans toch wel enkele jaren. Zeker als je extra hoopt te besparen. Hoe langer het contract, hoe goedkoper het maandtarief wordt. Dat betekent echter wel dat je er zeker van moet zijn dat je dit extra voertuig zo lang in gebruik zult hebben. Als je een auto koopt, is het uiteraard makkelijker om hier vroegtijdig afstand van te doen als dit nodig is. 

Conclusie: wat is voordeliger? 


Maar wat is nu financieel gezien de aantrekkelijkste optie? Dit is dus geheel afhankelijk van hoeveel spaargeld je hebt en in hoeverre je flexibiliteit nodig hebt. Houd daarnaast ook rekening met mogelijke belastingvoordelen als je kiest voor leasen of kopen. Een boekhouder kan hier meer over vertellen.

Leave a Response