Wat wordt er gedaan bij factoring?
OndernemenTips

Wat wordt er gedaan bij factoring?

1.19Kviews

Als ondernemer heb je vast al eens van de term factoring gehoord, maar wat is dit precies en wat heb jij eraan? Als jij je altijd al afgevraagd hebt ‘wat is factoring?’ dan heb je het juiste artikel gevonden. We zetten hier graag voor je op een rij wat het is, maar ook wat de voordelen ervan zijn.

Wat is factoring?

Als eerste leggen we uit wat het precies is, waarna we ingaan op de voordelen ervan. Factoring betekent kort gezegd het uitbesteden van jouw facturen aan een externe partij, oftewel aan een factoring bedrijf. Dit bedrijf koopt als het ware jouw factuur op, en betaalt jou daar een wat lager bedrag voor uit dan het originele factuurbedrag. Je vraagt je nu af waarom je dat zou doen, niet? Het factoring bedrijf stuurt de factuur vervolgens vanuit hun eigen administratie naar jouw klant, en daar zit hem het voordeel in. Als deze klant niet (of veel te laat) betaalt, dan heb jij daar geen last van. De factoring maatschappij betaalt jou namelijk vrijwel direct uit, en dus beschik jij altijd over je geld.

De vele voordelen van factoring

Doordat de factoring maatschappij voortaan het risico neemt om wanbetaling hoef jij je daar geen zorgen meer over te maken. Jij krijgt namelijk altijd betaald, al is het een iets lager bedrag dan je normaal gesproken zou krijgen. In ruil daarvoor hoef je niet meer constant in de gaten te houden welke klanten al betaald hebben en welke niet. Dit is namelijk helemaal niet meer interessant voor jou, jij hebt immers je geld al. Het tweede voordeel is dat je administratie een stuk minder ingewikkeld wordt. Je ontvangt je geld immers nog maar van één partij in plaats van al die verschillende klanten. Het kost je dan ook minder tijd om al die facturen te ordenen en bij te houden.

Daarnaast is het natuurlijk heel prettig om altijd direct betalingen te ontvangen. Soms hebben klanten een betalingstermijn van enkele weken (of zelfs maanden) en heb je dus op papier wel geld verdient, maar je beschikt er niet over. Door middel van factoring kun je dus je liquiditeit verhogen, en investeringen doen wanneer je maar wilt.

Wat kost factoring?

Nu je weet hoe handig het is wil je natuurlijk ook weten ‘wat kost factoring?’. Een logische vraag, maar er is niet direct antwoord op te geven. Wat het kost om je facturen uit te besteden is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Denk aan hoe hoog het bedrag is, hoe groot het risico is dat een klant niet betaald, en hoeveel tijd je de klant wilt geven om te betalen. Het spreekt voor zich dat hoe langer de betalingstermijn is, hoe langer de factoring maatschappij moet wachten op zijn geld, en dus hoe meer jij aan kosten betaalt. Je kunt het beste contact opnemen met een professionele factoring maatschappij (zoals The Blue Factor) en een vrijblijvende offerte aanvragen. Dan weet je meteen waar je aan toe bent, en ontvang je bovendien een uitgebreide uitleg over hoe ze precies te werk gaan. Daarna kun je beslissen of de voordelen voor jou opwegen tegen de prijs die je ervoor gaat betalen. Zo ja, dan kun je al binnen enkele dagen je eerste factuur indienen.

Leave a Response