Auto-ongeval: wie is er aansprakelijk voor de schade?
Tips

Auto-ongeval: wie is er aansprakelijk voor de schade?

345views

Ieder jaar ontstaan er duizenden verkeersongevallen. Veelal in de auto. Dat is ook niet gek, want in Nederland heeft meer dan 80 procent van de volwassenen een rijbewijs en beschikken veel gezinnen over één of meer auto’s. Het wordt steeds drukker op de weg. Hierdoor neemt de kans op auto-ongevallen natuurlijk ook rap toe. Maar hoe weet je wie er in dit geval aansprakelijk is voor de schade?

Het aantonen van de schuldige bij een verkeersongeval kan best lastig zijn. Allereerst moet er natuurlijk naar de verkeersregels worden gekeken. Indien er meerdere verkeersfouten van één kant zijn gemaakt, dan is de schuldige binnen mum van tijd aangewezen. Als er echter geen getuigen zijn, kan het lastig zijn om dit hard te maken. Zeker wanneer de andere partij bij hoog en laag beweert dat jij fout was. Wat dan? Moet je de schade dan zelf betalen of ben je in staat om dit op een andere manier te bewijzen?

Het nut van een dashcam

De schuldvraag bij een verkeersongeval is best complex. Zeker wanneer beide partijen de schuld op elkaar proberen af te schuiven. Bovendien is er niet altijd een getuige beschikbaar om het verhaal kracht bij te zetten. Het is dan ook niet voor niets dat in steeds meer landen dashcams worden gebruikt om dit probleem op te lossen. Er zijn zelfs landen waarbij de verzekeraar dit verplicht stelt. Ook omdat er veel corruptie heerst daar. In Nederland is dat uiteraard (nog) niet het geval, maar ook hier is een dashcam kopen erg populair.

Waar voorheen de beelden nog niet werden toegelaten als bewijs, accepteren nu steeds meer zorgverzekeraars dashcambeelden om de schuldvraag te beantwoorden. Daarnaast mogen de beelden ook worden gegeven om een geschil op te lossen bij de rechter. Zie het als extra bewijsstukken. En in geval van een schil geldt: hoe meer bewijsstukken, hoe beter.

Wie is fout?

Na een aanrijding heb je genoeg op je bordje. Denk alleen maar aan het regelen van alternatief vervoer, eventuele afhandeling met de politie, Carglass inschakelen voor het repareren van de voorruit, de garage bellen, de autoverzekeraar inschakelen, enzovoorts. De schuldvraag beantwoorden is dan ook alleen nog maar extra werk. Bovendien weten veel mensen ook oprecht niet wanneer zij wel of niet schuldig zijn. Gelukkig zijn de verkeersregels in de meeste gevallen duidelijk. Hieronder zetten we enkele situaties op een rijtje, waarbij de schuldige gemakkelijk aan te wijzen is:

  • Bij een aanrijding van achteren is de achterste partij altijd schuldig. Hierbij geldt wel een kanttekening: wanneer de voertuig voor je plotseling (zonder enige aanleiding) remt, dan ligt de schuld wel bij hem of haar. Dit is echter wel vaak moeilijk te bewijzen.
  • De wet beschermt voetgangers en fietsers tegen andere voertuigen. Wanneer je als automobilist een voetganger of fietser aanrijdt, zal je – ondanks dat zij zich niet aan de verkeersregels hebben gehouden – altijd als schuldige worden aangewezen.
  • In sommige gevallen hebben beide betrokkenen één of meerdere fouten gemaakt. In dat geval kan worden geopperd om de kosten te delen.

Leave a Response