Door de politieke gebeurtenissen in het oosten van Europa en door de onzekerheid op de financiële markten, is de aandelenmarkt op dit moment heel onvoorspelbaar. Het zorgt ervoor dat beleggers steeds vaker kijken in de richting van alternatieve beleggingen. Het gaat om beleggingsproducten waarbij het rendement niet een-op-een de klassieke aandelen- of obligatiemarkt volgt, hoewel er sprake kan zijn van enige onderlinge afhankelijkheid. We lichten een aantal van deze alternatieven toe.
Investeren in vastgoed
De vastgoedmarkt is een echte groeimarkt die enigszins onafhankelijk van de aandelenmarkt evolueert, hoewel algemene economische tendensen natuurlijk ook invloed hebben op de koopkracht en zo ook op de vastgoedprijzen. Investeren in vastgoed kan op verschillende manieren. Zo kan je rechtstreeks investeren in vastgoed door vastgoed te kopen, te verhuren en te verkopen. Het kan ook door middel van een vastgoedfonds. Dergelijke vastgoedfondsen doen alles voor jou en keren de winst uit. Er zijn zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.
In het buitenland duiken er ook steeds vaker blockchainalternatieven voor vastgoedfondsen op. Daarbij worden panden virtueel in stukken geknipt en heeft elke tokeneigenaar recht op een deel van de huuropbrengsten en de latere verkoopwaarde. In België wordt dit onder meer gedaan door het bedrijf Immotokens, in Nederland zijn er ons nog geen soortgelijke platforms bekend. De verwachting is dat dergelijke platforms de komende jaren ook bij ons als paddenstoelen uit de grond zullen schieten.
Investeren in cryptomunten
Ook de cryptomarkt valt onder de noemer van alternatieve beleggingen. Handelen in crypto doe je door cryptomunten te kopen en met winst te verkopen. Door middel van afgeleide producten kan je ook winst maken bij dalende koerswaarden. Er zijn talloze cryptomunten waarin je kan investeren en net als op de aandelenmarkt is het voeren van een goed onderzoek heel belangrijk. Niet alle cryptomunten zullen namelijk een succes worden.
De grootste en bekendste cryptomunten zijn Bitcoin, Ethereum, Tether, Binance Coin en Cardano. Onder meer PancakeSwap (CAKE) heeft al bewezen dat er ook met minder bekende cryptomunten grote winsten te realiseren zijn. Wees je er echter van bewust dat volatiliteit eigen is aan de cryptomarkt. Tegenover grote winstkansen staat altijd het risico op verlies.
Investeren in hedgefondsen
In vergelijking met klassieke beleggingsfondsen genieten hedgefondsen of hefboomfondsen veel meer vrijheid op het gebied van investeringen. Hedgefondsen zullen zeker niet altijd focussen op de aandelenmarkt. Ze kunnen bijvoorbeeld ook investeren in grondstoffen, bioscoopfilms, energie en dergelijke meer. De investeringsstrategie verschilt uiteraard per fonds. Een nadeel van hedgefondsen is dat ze vaak heel gesloten zijn. Er is meestal al een forse investering nodig en men beperkt zich vaak tot een selecte groep van investeerders. Voor particuliere investeerders zijn hedgefondsen over het algemeen dan ook minder toegankelijk.
Investeren in beleggingsobjecten
Het is mogelijk om op de aandelenmarkt in grondstoffen te beleggen, maar je kan ook rechtstreeks in beleggingsobjecten investeren door bijvoorbeeld goud of zilver aan te schaffen. Je bent daarbij niet beperkt tot dergelijke grondstoffen, want bijvoorbeeld ook wijn, kunst, antiek en oldtimers hebben in het verleden al bewezen dat er mooie winsten mee kunnen worden gemaakt. Investeren in beleggingsobjecten lijkt minder risicovol te zijn, omdat het tastbaar is en het object niet zomaar kan verdwijnen. Toch houdt ook investeren in beleggingsobjecten risico’s in. Oldtimers kunnen bijvoorbeeld hun waarde verliezen als ze door nieuwe milieuwetgeving niet meer op de openbare weg mogen rijden of als de belastingvrijstelling wordt afgeschaft. Ook bijvoorbeeld de postzegelmarkt, een verzamelmarkt waar ooit veel winst mee werd gemaakt, is intussen volledig ingestort.